Ossi Pietarinen

Ossi Pietariselle mikään masto ei ole liian korkea

Vatupassin asennusporukan konkari Ossi Pietarinen on erittäin mukava juttumies, jonka tarinointia jäisi kuuntelemaan puoleksi päivää. Ei ihme, että miehen sanotaan tuntevan puoli Pohjois-Karjalaa ja neljänneksen Suomesta. Sähköasentajaksi kouluttautunut Ossi on tehnyt pitkän uran konevuokraamoalalla ja päätyi Vatupassille kolme vuotta sitten. Asentajalle yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

– Ei ole tyypillistä työpäivää. Nyt alkuvuonna ollaan hallilla huoltohommissa, mutta sitten tuleekin heti parin viikon keikka työmaalle. Paljon ollaan mukana nostimien pystytyksessä ja lämmittimien asennuksessa. Talvisin on huoltamista työmailla, kun kelien vaihdellessa on jäätymistä ja kostumista. Kesäisin asennellaan muurauslavoja ja aina kun on luppoaikaa, niin huolletaan, Ossi avaa työviikkojensa kulkua.

Pitkän työuran tehneelle konkarille ei enää nykyisin tule enää vastaan tilanteita, jotka ihmetyttäisivät. Vuosien varrella hankalia kohteita on kuitenkin riittänyt. Mikään haaste ei kuitenkaan ole ollut ylitsepääsemätön.

– Kerran Jyväskylässä asennettiin 14-kerroksisen talon kellarin ajoliuskan päälle työlava. Siinä oli sellanen notkee katos, joka tuettiin ja laitettiin lava päälle. Useempi päivä sitä rakennettiin ja niin vaan kesti. Keretin torniin pystytin myös kerran tavarahissin. Se oli yheksänkymmentämetriä korkee se masto, Ossi muistelee hurjimpia työkeikkojaan.

Tärkeimpänä asentajan työkaluna Ossi pitää rohkeutta ottaa selvää ja kysyä. Maahantuojat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita, joille soitetaan, kun vastaan tulee ongelmia. Ossin tehtävä on tuntea asentamansa laitteet läpikotaisin, jotta työmailla tuskaileville asiakkaille voi selittää käytön kädestä pitäen.

– Kyllä mie hyppään aina uuden laitteen koppiin ja alan sohimaan. Niin oppii parhaiten. Meijän pitää tuntea myös perustuksista lähtien, mitä taloon tarvitaan. On oleellisen tärkeää tietää, mihin materiaaleihin voi mitäkin kiinnittää. Jos hoidetaan hommat kerran persiilleen, niin eipä tule uusia tilauksia. Työmailla kuitenkin käytetään nykyisin entistä enemmän meidän palveluita ja tilataan laitteet asennettuina, joten kaipa nuo on ihan hyvin menny, Ossi nauraa.

Useassa työpaikassa urallaan työskennellyt moniosaaja arvostaa Vatupassia korkealle. Erityisesti paljon nähnyt kiittelee, kuinka firma huolehtii työntekijöistään.

– Tää on tosi työntekijäkeskeinen firma ja täällä pidetään huolta. Joka toinen viikko käy hieroja. Lääkärikin ihmetteli, että missä oot töissä, ei kellään oo tällaisia vakuutuksia. Moni asia on erilainen kuin muissa työpaikoissa. Joustavuutta on hyvin paljon. Ja luottamusta löytyy, puolin ja toisin. Niin hyvin tehdään, kuin pystytään. Kun samaan hiileenhän tässä kustaan kaikki, juttumies lopettaa tarinointinsa.