Pirkko ja Marko Hiltunen

Vatupassin oululaiset

Pirkko ja Marko Hiltunen sekä Jani Hassinen ovat tehokolmikko, joka pakkasi keväällä 2020 kimpsunsa ja lähti Ouluun perustamaan Vatupassin uutta vuokraamoa. Make, Pike ja Jani ottivat Pohjolan pääkaupunkiin mukaansa vatupassilaisten salaiset aseet: joustavuuden ja asiakkaiden kuuntelemisen.

Make on työskennellyt Vatupassilla ensimmäisen kerran jo viime vuosituhannen puolella ja Pikekin on ehtinyt toimia konevuokraamoalalla jo yli kolmekymmentä vuotta. Nurmeksesta Ouluun siirtynyt huoltoasentaja Jani on hänkin pelannut Vatupassin väreissä jo puoli vuosikymmentä. Erityisesti Make tunnetaan Vatupassilla miehenä, joka ei tunne lausetta ”ei löydy”.

– Kyllä se näin on. Jos meiltä ei löydy niin otetaan kilpailijalta. Aina ratkaistaan asiakkaan ongelmat, siitä lähdetään. Tärkeintä on osata kuunnella ja pitää olla aito halu auttaa. Toki jos tulee oikein erikoisia pyyntöjä, niin voi ystävällisesti kysäistä, että onkohan tuota nyt järkevää ylipäänsä hankkia, Make nauraa Janin kompatessa vieressä.

Pikelle Oulun vuokraamo on ensimmäinen pesti Vatupassilla. Firman henki on hänelle tosin tuttu ja odotukset ovat korkealla.

– Yksityisenä firmana Vatupassi on hyvin ihmisläheinen ja on tosi positiiviset tunnelmat tulla tänne töihin. Aiemmalta uralta tiedän, että Vatupassilla on myös erittäin hyvä valikoima vähän erikoisempiakin koneita. Täältä ne muut vuokraamotkin niitä hakevat. Mutta ehkä eniten firmasta kertoo se, että kotona on ollut paljon rennompaa sen jälkeen, kun tuo Make on taas aloittanut täällä. Kyllä sen huomaa, että toinen tosiaan viihtyy töissä, Pike sanoo painokkaasti.

Pike ja Make ovat aviopari, jonka tarina alkoi työpaikkaromanssina. Ouluun muuton myötä eri paikkakunnilla asunut pariskunta pääsi viimein saman katon alle.

– Ei hirvitä ollenkaan tehdä töitä samassa työpaikassa, vaikka eletäänkin samassa taloudessa. Ei tässä nuoria enää olla, osataan jo välttää karikot. Ja saa Makekin lämmintä ruokaa, kun tulee töistä. Mutta puuroa en sille laita, sen verran oon aamu-uninen, Pike nauraa.

Kysyttäessä millaisia konevuokraajia oululaiset kaupunkiinsa saivat, vaatimaton mieskaksikko pyörittelee sanoja suussaan. Uutena vatupassilaisena Pikellä on helpompi paikka kehua.

– Makella on äärimmäisen hyvä ammattitaito. Hän on todella rauhallinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen. On tosi joustava, eikä koskaan kato kelloa, Pike kertaa. Joustavuuteen tarttuvat myös pojat.

– Täällä kaikki on valmiita hyppäämään hommaan kuin hommaan. Kun omistaja roudaa takakontissa tavaroita, niin kyllä hitsaa porukkaa yhteen. Ja se hyvä henki välittyy asiakkaille, Jani pohdiskelee.

Oulu ei ollut kolmikolle ennestään kovin tuttu. Jani oli maistellut rössypotun kaltaista keittoa Sonkajärvellä, mutta muuten kaupungista tuli ensimmäisenä mieleen Kärpät.

– Nöyrästi lähdettiin tutustumaan. Tuotiin mukanamme karjalainen murre ja puheliaisuus. Sen avulla tulee toimeen. Ilmakitaran kisat taitaa jäädä väliin, mutta teatteriharrastajana Oulun teatteritarjonta kiinnostaa. Ehkä otetaan Piken kanssa sinne myös tuo Jani mukaan, Make päättää hekotellen.