Vastuullisuus

Ympäristö

Miksi ostaa kun voi vuokrata? Me Vatupassilla kannustamme kiertotalouteen ja koneiden ja vehkeiden vuokraamiseen niiden omistamisen sijaan – ihan jo ympäristösyistä. Vuokraamalla voimme yhdessä hillitä ylikulutusta ja maailman autotallien täyttymistä tavarapaljoudella. Luontokin kiittää.

Tavoitteemme on tehdä toiminnastamme pysyvästi kestävää vuoteen 2025 mennessä. Toimemme tukevat hiilineutraalin Suomen ilmastotavoitteita.

Lähes kaikissa toimipisteissämme on käytetty alkuperämerkittyä vihreää sähköä vuodesta 2021 lähtien. Nurmeksen toimipiste on tässä ainut poikkeus, mutta teemme yhteistyötä tilojen vuokranantajan kanssa vihreän sähkön saamiseksi. Tavoitteemme on tehdä toiminnastamme pysyvästi kestävää vuoteen 2025 mennessä. Toimimme alalla, jonka keskiössä ovat runsaasti energiaa kuluttavat koneet. Näin meillä myös on suuret mahdollisuudet vaikuttaa hiilidioksidipäästöihin. Vuokraamamme koneet tarkastetaan ja puhdistetaan, jolloin niiden moottorit toimivat optimaalisella tavalla ja pitkään. Ohjeistamme asiakkaitamme tavoista, joilla vuokraamiemme koneiden hiilidioksidipäästöjä on mahdollista pienentää.

Lämmitämme kaikki omistamamme kiinteistöt vihreällä sähköllä ja kaikki käyttämämme sähkö on Pohjois-Karjalan Sähkön uusiutuvalla energialla tuotettua vihreää sähköä. Uusien kiinteistöjen valaistuksessa käytämme energiatehokkaita led-lamppuja ja korvaamme niillä elinkaareensa päähän tulleen vanhan valaistuksen.

Teot ovat vaikuttavia. Siirtymällä uusiutuvaan energiaan vähensimme noin 74 tonnia CO2-päästöjä vuodessa. Määrää voi verrata esimerkiksi noin 150 edestakaiseen lentoon New Yorkiin tai 30 omakotitalon sähkön kulutukseen.

Analysoimme toimintamme ympäristökuormitusta oman laskemisen lisäksi osallistumalla Vihreä kädenjälki -selvitykseen. Olemme myös sitoutuneet Green Deal -sopimukseen. Ohjeistamme valitsemaan hankinnoissa ympäristöä vähemmän kuormittavan vaihtoehdon, vaikka se tarkoittaisi kustannusten nousua.

Tarjoamme asiakkaillemme polttoöljyn käytön lisäksi myös biovaihtoehdon. Green Dealin mukaan pyrimme kohottamaan sähkökäyttöisten koneiden määrää kalustossamme. Käytämme biohajoavaa hydrauliikkaöljyä osassa laitteitamme.

Kun vuokrauskalusto alkaa vanhentua, mutta kelpaa vielä vähäisempään käyttöön, myymme isommat koneet eteenpäin. Pienet koneet ja laitteet toimitetaan sähkö- ja metallikierrätykseen.

Kaikilla toimipisteillämme huolehditaan myös jätteiden kierrätyksestä. Jokaiseen vuokraamoon on järjestetty kierrätyspisteet puulle, raudalle, SER-jätteelle sekä energiajakeelle. Oulun vuokraamossa on erilliset kierrätyspisteet myös muoville ja pahville.

Vuonna 2021 luovuimme kertakäyttömukien käytöstä henkilökuntamme keskuudessa. Asiakkaiden sumpit tarjotaan muovittomista kartonkikupeista, jotka pulpperoituvat ja ovat biohajoavia.

Näillä konkreettisilla toimenpiteillä vähennämme toimintamme aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Lue lisää

VASTUULLISUUDESTA