Ilosaarirock

Kesän paras viikonloppu kohoaa Vatupassin koneilla

Ilosaarirock on Suomen toiseksi vanhin kesäfestari ja kuuluu Suomen suurimpien tapahtumien harvalukuiseen joukkoon. Vuonna 1971 ensimmäistä kertaa järjestetty festivaali on kasvanut valtavaksi, yli 60 000 ihmisen juhlaksi. Kymmenien hehtaarien tapahtuma-alue rakennetaan ja puretaan parin viikon aikana. Tarkkaan aikataulutetussa operaatiossa ei ole varaa virheisiin ja siksi Ilosaarirockin järjestäjät luottavatkin Vatupassiin konevuokrissaan.

Tuotantopäällikkö Jani Salomaan harteilla lepää vastuu Ilosaarirockin infrasta. ”Laulurinne on puistoaluetta eli käytännössä peltoa. Valmiita rakenteita ei juurikaan ole eli joudumme rakentamaan kaiken itse. Tämä tarkoittaa viittä isoa esiintymislavaa, kymmeniä telttoja, useita kilometrejä aitaa ja kymmenien tuhansien ihmisten palvelut. Festarirakentamisessa suunta on ylöspäin ja erilaisille nostimille on tarvetta. Meille on elintärkeää, että koneet saadaan paikalle luotettavasti ajallaan ja kunnossa. Vatupassi on ollut jo vuosia oleellisen tärkeä kumppani siinä, että festari saadaan pystytettyä”, Salomaa kertoo.

Näköjään Vatupassi nostaa meidän henkilökunnan lisäksi myös asiakkaat ja artistit taivaalle. Saas nähdä mitä ensi vuonna tapahtuu. -Jani Salomaa

Festarirakentamiseen pätee monet samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa työmaahan, mutta aikataulu tekee projektista poikkeuksellisen. Siinä missä kerrostalot rakennetaan seisomaan paikallaan vuosikausia, Ilosaarirockia vietetään vain kolme päivää. Kaiken on oltava valmista, kun tapahtuman portit avataan. ”Aikataulu on tiukka ja varsinkin tässä luotettavat kumppanit ovat kultaakin kalliimpia. Vatupassin kanssa kaikki on aina täsmällisesti ajallaan ja juuri niin kuin ollaan sovittu. Välillä palvelu on jopa huvittavan hyvää. Kävi ihan naurattamaan kun lähetin Jakelle kesken kiivaimman rakentamisen illalla tekstarin, että koneiden löpö taitaa käydä vähiin. Siellä oli sitten käyty täyttämässä tankit aamulla ennen seitsemää. Ei ainakaan päässyt työmaa seisahtumaan”, Salomaa nauraa.

Ilosaarirock on vuokrannut jo vuosia pääosan työkoneistaan Vatupassilta. Tänä kesänä Vatupassi toi päälavan eteen myös henkilönostimen, josta oli festarin parhaimmat näkymät päälavalle. Näköalat olivat niin kutsuvat, että muutama artistikin pyysi päästä kokeilemaan nostimen kyytiä. ”Näköjään Vatupassi nostaa meidän henkilökunnan lisäksi myös asiakkaat ja artistit taivaalle. Saas nähdä mitä ensi vuonna tapahtuu”, Salomaa päättää hykerrellen.

Lue myös nämä