Timo Pitkänen

Ensimmäinen eläköitynyt vatupassilainen

Vatupassin Nurmeksen vuokraamopäällikkö Timo Pitkänen on ensimmäinen firmasta eläköitynyt työntekijä. Mehevästä naurusta ja sosiaalisesta luonteesta tunnettu Timppa teki pitkän uran rakennustarvikkeiden parissa ja oli elintärkeä palanen Vatupassin Nurmeksen myymälän perustamisessa.

– Työura on kyllä tosi pitkä. Aloitin jo 15-vuotiaana taimenistutuksessa ja siitä se lähti. Koulut kävin välissä ja valmistuin kärkisorvaajaksi, mutta niitä töitä en oo tehny päivääkään. Rakensin taloja ja työskentelin Helsingissä ja Tampereella, kunnes päädyin Nurmekseen. Eläkä kysy miksi, vieläkään en syytä tiiä, Pitkänen hekottaa.

Vatupassille Timppa päätyi oman aloitteensa kautta.

– Olin vuonna 2003 töissä kilpailijalla ja asiakkaat kyselivät alvariinsa, että miksi ei täältä Nurmeksesta saa järkevästi vuokrattua kalustoa. Minä sitten soitin Törmälän Jukalle Joensuuhun, vaikken miestä ollut edes tavannut. Jukka tuli heti seuraavana päivänä paikan päälle ja sovittiin siltä istumalta myymälän perustamisesta. Parin viikon päästä se jo pyörikin. Luottoa löytyi Törmälöiltä, vai halusivatko vaan päästä kovasta kilpailijasta eroon, Pitkänen päästelee.

Työuran parhaita hetkiä muisteltaessa nauravainen mies vakavoituu. Parasta työssä ovat olleet oma vapaus sekä asiakkaat ja työkaverit. Pitkänen on ympärillä olevista ihmisistä vilpittömän kiitollinen.

– Päivääkään ei ole harmittanut, että soitin Jukalle. Oon hyvin sosiaalinen ihminen ja työn kautta on tullut tuttuja Kajaanista, Lieksasta, Kuopiosta ja ties mistä. Kun Kuhmoon menee tapaamaan asiakasta, niin siellä heti nousee monta kättä tervehdykseen. Myös meidän myymälän työporukka on aina ollut aivan mainio ja heidän seurassa viihtyi. Aina oli mukava tulla töihin ja sama fiilis on koko sakilla.

Vatupassin ensimmäiselle eläköityneelle on jäänyt työrupeamasta hyvät muistot. Vatupassista kysyessä Timppa toteaa jämäkästi: ”Se on hyvä firma”. Erityisen lämpimästi hän muistelee työnantajan suhtautumista Pitkäsen perheen kohtaamaan kohtalokkaaseen onnettomuuteen.

– Elämän varrella on ollut kaikenlaisia sattumuksia, joista pojan onnettomuus on ollut kamalin. Jukka ja firma olivat todella hyvin tukena vaikeassa tilanteessa, siitä ei voi kuin kiittää, Pitkänen toteaa syvällä äänellä.

Uran varrelta on tarttunut myös monia erittäin hauskoja tarinoita, joita Timppa muistelee vedet silmissä. Mutta ne jääkööt suosiolla eläkeviikkojen saunailtoihin.

Julkaistu 12.2.2020, päivitetty 21.10.2022.

Lue myös nämä

Jukka ja Anssi Törmälä

Kyllä työntekijät on meille ykkönen

Vatupassin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Törmälä on kuin heimopäällikkö, vanha viisas, joka puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä. Syksyllä 2019 papin toimesta Vatupassin hallintoon hypänneestä Anssi Törmälästä taas huokuu ymmärrys ja lempeys, joka tekee hänestä hyvin pidetyn hahmon työyhteisössä.

MEILLE TÖIHIN

Sinun uratarinasi tämän joukon jatkoksi?