Nikko Rantanen

Asiakaspalvelu ei ole liukuhihnatyötä

Julkaistu 23.3.2020.

Jyväskylän myymälään kesätöihin aikanaan bongattu Nikko Rantanen suhtautuu uuden oppimiseen intohimoisesti eikä kaihda hommaa kuin hommaa. Tästä osoituksena hänet valittiin vuoden 2019 vuoden työntekijäksi. Rauhallinen ja pohdiskeleva ote sekä yhteiskuntapolitiikan opinnot ovat tuoneet kovalle työmiehelle lempinimen tohtori.

– Lähinnä Joensuun miehet tuota viljelee. Nimi peräytyy aikaan, kun aloitin Vatupassilla kesähommissa ja Sampsa sekä Mika sitä alkoivat käyttää. Silloin ensimmäisenä kesänä jo huomasi, miten täällä on hyvä tunnelma töissä. Vaikka olin kausityöntekijä, niin heti otettiin mukaan porukkaan. Väki on Jyväskylässä noista ajoista vaihtunut, mutta henki on pysynyt samana, Nikko pohdiskelee.

Analyyttisyys kuvaa hyvin Rantasen suhtautumista työntekoon. Konevuokraamoalalla riittää jatkuvasti uutta opeteltavaa ja Nikkon mukaan paras tapa kehittyä on kysyä neuvoa kokeneimmilta työkavereilta.

– Haluan kehittyä työntekijänä ja oppia uutta. Pelkkä järkeily oman pään sisällä ei vielä riitä, jos ei osaa ottaa vastaan vinkkejä muilta. Neuvon kysyminen onkin paras yksittäinen taito mitä voi olla. On myös itsestä kiinni, mihin uskaltaa tarttua. Pyrin siihen, etten delegoi hommia muille, vaan koitan opetella tekemään itse, Nikko kertoo.

Jämäkkä ote, rauhallisuus ja hyvä asiakaspalveluhenki on huomattu myös Vatupassilla ja Nikko valittiinkin Jyväskylän vuoden työntekijäksi. Nikko itse epäilee valintaan vaikuttaneen työtä kaihtamaton luonne.

– Oon pienestä pitäen oppinu tekemään paljon töitä. En välttele hommia, vaan teen kaiken mitä eteen tulee. Pyrin myös helpottamaan työkavereiden kuormaa siinä missä pystyn. Asiakkaiden suhteen uskon siihen, että tärkeää on yksilöllinen kohtaaminen. Jos tekee asiakaspalvelua liukuhihnatyönä, niin sen kyllä heti huomaa. Yhdessä asiakkaan kanssa kun suunnitellaan kokonaisuus, sillä tavalla saadaan molemmille hyvä ratkaisu.

Vapaa-ajalla Nikko rentoutuu monipuolisesti urheillen. Salibandyn ja jääkiekon lisäksi harrastuksiin kuuluvat hiihto sekä pyöräily. Rauhasta nauttiva mies viettää viikonloput mielellään mökillä. Sinänsä akkuja ei tarvitse ladata, sillä Nikko viihtyy töissä mainiosti.

– Vatupassilla on pitkän linjan perheyrityksenä kehittynyt oma tapa tehdä asioita. Täällä on osattu palkata sopivia henkilöitä ja saatu aikaan hyvä, tiivis tunnelma. Kaikki ovat samassa veneessä, eikä oman edun ajamiselle ole sijaa. Ihmiset ovat joustavia, turhaa skismaa ei ole. Vaikka hommia riittää, niin töissä on leppoisaa, ”tohtori” päättää analyysinsa.

Lue myös nämä

MEILLE TÖIHIN

Sinun uratarinasi tämän joukon jatkoksi?