AALTO Development Oy

Oulun uusi kaupunginosa nousee Vatupassin vehkeillä

Oulun Pateniemessä on rakennettu laivoja jo 1800-luvulla. Nyt Pateniemen rantaan on suunnitteilla uusi kaupunginosa, jossa yhdistyvät merimaisemat ja toimivat palvelut. Alueen ensimmäisen kerrostalon, Fregattisataman rakentaa vuonna 2019 perustettu AALTO Asuntorakennus Oy, joka on alueen suunnittelusta vastaavan AALTO Development Oy:n tytäryhtiö. Projektinjohtaja Markku Tuohino hyppäsi yritykseen mukaan viime toukokuussa.

Olin ensimmäinen työntekijä. Emoyhtiö AALTO Development on toiminut pitkään pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja minut houkuteltiin käynnistämään toimintaa Oulussa. Tartuin mahdollisuuteen ja nyt on hyvä porukka koossa. Kokonaisuudessaan alueen rakentaminen tulee olemaan useamman vuoden projekti, Tuohino kertoo Veneenveistäjänrannan kaupunginosasta.

Uuden kaupunginosan suunnitelmat ovat harvinaisen komeat. Meren rannalle rakennettavien asuntojen yhteydessä on venepaikkoja ja merellistä maisemaa hyödynnetään laajoilla ikkunapinnoilla sekä poikkeuksellisen suurilla parvekkeilla. Lisäksi palkittu japanilainen puuarkkitehtuuriin erikoistunut arkkitehti Shigeru Ban suunnittelee alueelle näyttävän rantapaviljongin.

Tullee kyllä sellanen alue, ettei tämmöstä oo Oulussa aiemmin ollu. Uniikki kohde on. Kyllähän tällanen sijainti antaa omia haasteitaan, mutta hienoa on olla tekemässä uutta asumislähiötä. Paljon erilaisia rakennuskohteita on neljänkymmenen vuoden uran aikana ehtinyt olla. Tämä on kyllä yksi mielenkiintoisimmista, Tuohino kertoo.

Aivan meren äärelle rakennettava Fregattisatama sijaitsee uuden alueen paraatipaikalla. Valtaosa marraskuussa 2021 valmistuvan talon 32 asunnosta onkin jo varattu. Vastaava mestari Tero Marsch on ehtinyt olla hommissa vasta muutaman viikon, mutta kädet ovat jo syvällä savessa.

Perustusvaihe on tiiviisti menossa ja tännään on pistetty muottia pystyyn ja tilailtu betonia. Sokkeleita valeskellaan ja tehdään eristyksiä. Saa täysiä painaa. Toinen tiimi tekee autokatoksen perustuksia ja toinen talon rungon nostoa. Tää lämmin syksy helpottaa kyllä meidän elämää erittäin paljon, Marsch kiittelee poikkeuksellisen lauhaa marraskuuta.

Oululaisen Marschin kiinnostus heräsi, kun hän kuuli Tuohinolta uuden asuinalueen suunnitelmista. Meren hyödyntäminen ja pitkäkestoinen hanke vetivät mukaansa. Tärkeää oli kuitenkin saada mukaan luotettava porukka.

Kyllä tässä tehdään maamerkkiä. Sellasessa haluaa olla mukana. Sain onneksi houkuteltua edelliseltä työmaalta luottomiehet mukaan. Ja Markku toi omansa. Tällaisessa haastavassa projektissa on todella tärkeää, että on kokeneet ja luotettavat miehet rinnalla, Marsch toteaa.

Vatupassi on jo toimittanut Fregattisataman työmaalle roskajassikoita, valomastoja, sähkökeskuksia, betonivibroja ja muuta kalustoa. Vaikka yritys ei ollutkaan Marschille ja Tuohinolle ennalta tuttu, kiittelevät miehet vuolaasti ensikokemusta.

Nopiaan on tullut kaikki paikalle. Ja on saatu uutta kalustoa, mikä on ollu hyvä. Hienosti on sujunu yhteistyö, Marsch kiittelee Markku Tuohinon kompatessa.

On meille aina parempi, että voidaan kilpailuttaa laajemmin. Hintahan sen tässäkin ratkaisi, mutta kyllä Vatupassilla hyvät laitteet ja vehkeet on. Mainiolta on vaikuttanu yhteistyö tämän kahden kuukauden aikana. Ja miksipä ei jatkossakin, ei oo eppäilystä, Markku Tuohino päättää.

Oulun Fregattisatamaan voi tutustua verkkosivuilla: www.aaltodevelopment.fi/fregattisatama

Lue myös nämä